jalkapallopelin säännöt vedonlyönti 7bet
Jalkapallo

Jalkapallon viralliset pelisäännöt – Kuinka pelata?

Jalkapallon pelisäännöt

Jalkapallon nykyiset pelisäännöt koostuvat 17 eri kohdasta, joita käsitellään tarkemmin jäljempänä. UEFA:n Mestarien liigassa, UEFA:n Eurooppa-liigassa ja muissa huippujalkapallon mestaruuskilpailuissa noudatetaan näitä sääntöjä.

1. Jalkapallokenttä

Pelikentän pinta voi olla täysin luonnollinen tai, jos ottelusäännöissä määrätään, täysin keinotekoinen. On yksi poikkeus: ottelumääräyksissä voi olla kohta, joka sallii luonnollisen ja keinotekoisen pinnan yhdistelmän jalkapallo-otteluissa.

Jalkapallokentän mitat: Sääntöjen mukaan ottelut voidaan pelata erikokoisilla stadioneilla, mutta joitakin rajoituksia on olemassa: kentän vähimmäis- ja enimmäispituus voi vaihdella 90 metristä 120 metriin ja leveys voi vaihdella 45 metristä 90 metriin. Nämä mitat esiintyvät kansainvälisissä kilpailuissa seuraavasti: pituus (100 ja 110 m), leveys (vähintään – 64, enintään – 75 metriä).

Rangaistusalueen pituus maaliviivasta on 16,5 metriä, ja maalivahdin alue on 5,5 metriä leveä ja 18,32 metriä pitkä. Rangaistuspiste on 11 metrin päässä maalikeskiöstä.

2. Jalkapallo

Tärkeimmän pelivälineen on täytettävä seuraavat kriteerit:

  • oltava pallomainen (pyöreä);
  • sen on oltava valmistettu sopivasta materiaalista;
  • pallon ympärysmitan on oltava 68-70 cm;
  • pallon painon ennen ottelua on oltava 410-450 grammaa;
  • pallon sisäisen paineen on oltava 0,6-1,1 merenpinnan tasolla.

Edellä mainitut kriteerit täyttäviä lisäpalloja käytetään kentällä ilman erotuomarin puuttumista asiaan. Jos pallo muuttuu käyttökelvottomaksi, peli keskeytetään, ja peli aloitetaan uudelleen kiistanalaisella pallolla samassa paikassa, jossa pallo muuttui käyttökelvottomaksi.

3. Pelaajien lukumäärä

Ottelut alkavat kahdella joukkueella, joissa kummassakin on kentällä 11 pelaajaa, maalivahdit mukaan lukien. Kun jommallakummalla joukkueella on kentällä vähemmän kuin seitsemän pelaajaa, peli keskeytetään eikä sitä jatketa.

Jalkapallo-otteluiden aikana vaihdot ovat sallittuja. Vaihtojen määrä määräytyy ottelumääräyksissä sallittujen vaihtojen määrän mukaan. Ennen pandemiaa tämä määrä oli kolme, mutta jotkut liigat ovat muuttaneet sääntöjään siten, että valmentajat voivat vaihtaa ottelun aikana enintään viisi pelaajaa.

Myös maalivahtivaihdot ovat sallittuja: kuka tahansa pelaaja voi korvata maalivahdin, jos: 1) erotuomarille ilmoitetaan ennen vaihtoa; 2) vaihto tehdään pelin ollessa keskeytettynä.

4. Jalkapalloilijan pukeutuminen

Jalkapalloilijoilta edellytetään seuraavia vaatteita: pelipaita, jossa on hihat (lyhyet tai pitkät), shortsit, säärisuojat ja kengät. Pelaajat eivät saa käyttää tai käyttää vaarallisia varusteita tai vaatteita. Korut (kaulakorut, sormukset, rannerenkaat, korvakorut, nahka- tai kuminauhat jne.) eivät ole sallittuja, ja ne on poistettava ennen kentälle menoa.

5. Jalkapallotuomari

Erotuomarin päätehtävät pelin aikana ovat varmistaa, että sääntöjä noudatetaan, valvoa ottelua erotuomariryhmän (avustavat erotuomarit, varatuomarit ja ylimääräiset avustavat erotuomarit) kanssa ja päättää, milloin peli on keskeytettävä ja aloitettava uudelleen.

Erotuomarin varusteet ottelun aikana ovat: pilli, kello, keltaiset ja punaiset kortit, muistikirja.

6. Avustava erotuomari

Avustavan erotuomarin ensisijainen tehtävä on antaa merkkejä paitsiotilanteesta, mutta hän avustaa päätuomaria myös merkitsemällä tapahtumia, kuten pelaajien kentällä tekemiä rikkeistä, pallon hallinnan siirtymisestä jommallekummalle joukkueelle, kun pallo poistuu kentän rajoilta, sekä kulmapotkun tai maalipotkun antamisesta.

7. Pelin kesto

Jalkapallo-ottelu koostuu kahdesta 45 minuutin puoliajasta ja tuomarin antamasta lisäajasta, jossa erotuomari lisää pelikatkoja varten korvaavaa aikaa, yleensä 1-5 minuuttia puoliaikaa kohti. Puoliaikatauko kestää 15 minuuttia, ja jos jatko-ottelua tarvitaan, pelataan kaksi 15 minuutin puoliaikaa lisää.

8. Pelin aloitus ja lisäaika

Pelin alussa suoritetaan tiikkaus, ja voittajajoukkue valitsee, mihin maaliin se hyökkää ensimmäisellä puoliajalla, kun taas hävinnyt joukkue aloittaa ottelun. Peli aloitetaan potkaisemalla keskiympyrästä. Joukkueet vaihtavat puolta toisella puoliajalla, ja se joukkue, joka aloitti ottelun, hyökkää nyt toiseen maaliin. Maalin päästänyt joukkue saa ensimmäisen potkun aina maalin jälkeen.
Kaikkien pelaajien on oltava omalla puoliskollaan jokaisen aloituspotkun aikana, ja puolustavien pelaajien on oltava vähintään 9,15 metrin päässä pallosta, kunnes se on pelissä. Kun erotuomari antaa merkin ja pallo siirtyy kentälle selkeällä osumalla, pallo katsotaan palautetuksi peliin.

9. Pelitekniikka

Virallisten jalkapallo-otteluiden aloittamiseen tarvitaan: sääntöjen mukainen kenttä, tärkein väline – jalkapallo, tuomariryhmä ja kaksi valmistautunutta joukkuetta.

10. Maali

Maali lasketaan, jos pallo ylittää maaliviivan kokonaan maalitolppien välissä ja poikkipalkin alla, edellyttäen, että maalin tehnyt joukkue ei ole aiemmin syyllistynyt rikkomukseen tai virheeseen ja että maali on tehty laillisesti jalkapallosääntöjen mukaisesti. Jos erotuomari viheltää pilliin ennen kuin pallo ylittää maaliviivan, maalia ei lasketa, ja peli aloitetaan uudelleen kiista pallolla.

11. Paitsiot

Tämä on todennäköisesti monimutkaisin jalkapallosäännöissä kuvattu hetki. Paitsio on sääntö, jonka päätarkoitus on estää hyökkäävän joukkueen pelaajia olemasta lähempänä maalia kuin vastajoukkueen viimeinen puolustava pelaaja. Peli keskeytetään ja pallo annetaan puolustavalle joukkueelle, jos hyökkäävän pelaajan mikä tahansa kehon osa (pää, vartalo, jalka tai jalka) on vastustajan kenttäpuoliskolla (puolustuslinja ei sisälly käsitteeseen ”vastustajan kentän puoli”) ja hän on lähempänä vastustajan maaliviivaa kuin pallo ja vastajoukkueen viimeinen kenttäpelaaja.

Paitsioasema todetaan, kun pelaaja osallistuu aktiivisesti peliin seuraavasti: 1) pelaa tai koskettaa joukkuetoverilta saamaansa palloa, 2) käy taistelua pallosta vastustajan kanssa, 3) on paitsioasemassa, vaikka ei koskettaisikaan palloon, estää näkökentän ja/tai häiritsee vastustajan maalivahtia laukauksen aikana.

12. Sääntörikkomukset ja rikkeet

Epäurheilijamainen käytös, töniminen, jaloille tuleminen ja kaikki fyysiset toimet vastustajia kohtaan ovat kiellettyjä, ja tällaiset toimet johtavat sääntörikkomukseen. Sääntöjä rikotaan silloinkin, kun kosketusta ei tapahdu, mutta jos teko on vaarallinen, sitä kutsutaan vaaralliseksi peliksi. Jos kontakti olisi tapahtunut, tilanne olisi voinut johtaa vakavampiin vammoihin.

Erotuomarilla on valtuudet antaa keltainen tai punainen kortti tämäntyyppisistä rikkeistä. Pelaaja lähetetään kentältä kahden keltaisen kortin tai suoran punaisen kortin saatuaan, ja joukkue pelaa yhdellä pelaajalla vähemmän. Keltainen kortti voidaan näyttää myös ajan tuhlaamisesta ja epäurheilijamaisesta käytöksestä, kuten paidan riisumisesta tai kulmapotkussa ajan tuhlaamisessa.

13. Vapaapotku

Vapaapotkun tuomitsemisen jälkeen erotuomarin on annettava merkki nostamalla käsi päänsä yläpuolelle. Sitä pidetään ylhäällä, kunnes potku on suoritettu ja siihen on koskenut toinen pelaaja tai pallo on poistunut kentältä.

Jos erotuomari ei anna lupaa pelin jatkamiselle niin, että kyseessä on vapaapotku ja pallo potkaistaan suoraan maaliin, maalia ei lasketa ja potku potkaistaan uudelleen. Lukuun ottamatta tapauksia, joissa erotuomari antaa merkin vapaapotkusta ja potku menee maaliin, tuomitaan maalipotku. Jos pallo menee vapaapotkun jälkeen omaan maaliin, maalia ei lasketa ja tuomitaan kulmapotku.

14. Rangaistuspotku

Jos puolustava pelaaja syyllistyy rikkeeseen, joka johtaa rikkeeseen oman rangaistusalueen sisällä, hyökkäävä joukkue saa rangaistuspotkun 11 metristä. Se annetaan myös käteen osuneesta pallosta. Jos käsi on kuitenkin luonnollisessa asennossa ja/tai pallon lentorata oli poispäin maalista, ei kohti maalia, ja pelaaja koskettaa palloa tahattomasti kädellään, tätä ei katsota rikkeeksi. Tästä käytetään yleisesti nimitystä pallo löytää käden, eikä rangaistuspotkua tuomita.

Maalivahti ei saa ylittää maaliviivaa rangaistuspotkun aikana, muuten rangaistuspotku uusitaan. Rangaistuspotkun aikana vähintään maalivahdin toisen jalan on oltava maaliviivalla.

15. Rajaheitto

Pallon heittävän pelaajan on oltava kasvot kenttään päin, molempien jalkojen on oltava viivalla tai sen takana, ja hänen on heitettävä pallo molemmilla käsillään päänsä takaa tai yläpuolelta siitä kohdasta, josta pallo lähti kentältä.

16. Maalipotku

Maalipotku tuomitaan, kun pallo ylittää maaliviivan maalipylväiden ulkopuolella hyökkäävän pelaajan viimeisen kosketuksen jälkeen, ja maalia ei ole tehty. Maalipotkun aikana pallon on pysyttävä paikallaan. Maalipotkun voi suorittaa kuka tahansa joukkueen puolustava pelaaja mistä tahansa paikasta maalivahdin rangaistusalueen sisäpuolelta. Vastustajien on pysyttävä rangaistusalueen ulkopuolella, kunnes pallo on pelissä.

17. Kulmapotku

Kulmapotku tuomitaan, kun pallo potkaistaan puolustavan joukkueen toimesta pois kentältä ja se ylittää maalin sivurajan ilman maalintekoa. Maali syntyy, jos pallo ylittää maaliviivan ja on pelissä kulmapotkun aikana, vaikka kukaan muu pelaaja kentällä ei koskettaisi sitä. Pallon on oltava kulmapotkun aikana kulmakaaren sisällä, eikä kulmalippua saa siirtää tai koskettaa. Kun hyökkäävän joukkueen pelaaja potkaisee palloa ja siirtää sitä selvästi paikaltaan, pallon katsotaan olevan pelissä.

F.A.Q

Mikä on paitsio jalkapallossa?

Pelaaja on paitsioasemassa, jos: mikä tahansa osa hänen kehostaan (pää, vartalo, jalka tai jalka) on vastustajan kenttäpuolella (keskiviiva ei sisälly käsitteeseen ”vastustajan kenttäpuolella”) ja hän on lähempänä vastustajan maaliviivaa kuin pallo ja vastustajan joukkueen alin kenttäpelaaja.

Mitkä ovat jalkapallomaalien mitat?

Jalkapallomaalit ovat – 7,32 metriä leveät ja 2,44 metriä korkeat.

Kuinka kauan jalkapallo-ottelut kestävät?

Jalkapallo-ottelut koostuvat kahdesta puoliajasta, joiden kesto on 45 minuuttia kumpikin, sekä tuomarin ottelun aikana ottelun keskeytyksiä varten lisäämästä lisäajasta, joka on yleensä 2-5 minuuttia puoliaikaa kohti. Puoliaikatauko kestää – 15 minuuttia.

Mikä on jalkapallokentän koko?

Kansainvälisissä A-luokan otteluissa jalkapallokentän vakiokoko on 105 metriä pitkä ja 69 metriä leveä.

Mitkä ovat viralliset jalkapallopelin säännöt?

Jalkapallon viralliset pelisäännöt on kuvattu edellä, mutta jokaisella urheiluliigalla ja mestaruuskilpailulla on oma verkkosivustonsa, jossa esitetään erityiset pelisäännöt pienine variaatioineen, joita ne noudattavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *