Lentopallo – fantastinen harrastus ja viihdemuoto, jota lähes jokainen on kokeillut harrastajana ainakin kerran. Dynaaminen peli, jossa on paljon jännitystä.
Lentopalloa pelatessasi sinun on ymmärrettävä säännöt, joihin kuuluvat kentän mitat, pisteytys, kosketukset, syöttöjä ja torjuttuja osumia koskevat säännöt. Kutsumme sinut lukemaan tästä artikkelista sisä- ja rantalentopallon eroista ja oppimaan näiden kahden lentopallolajin perussäännöt.
Sisälentopallon säännöt
Lentopallo on joukkuelaji, jota pelataan kentällä, joka on jaettu kahteen yhtä suureen osaan verkon avulla. Pelin päätavoitteena on estää pallon putoaminen omalle kenttäpuolelle ja tehdä kaikkensa, jotta se putoaisi vastapuolen puolelle.
Pisteen tehnyt joukkue saa koskettaa palloa enintään kolme kertaa ennen kuin se siirtyy vastajoukkueen puolelle (lukuun ottamatta blokkeja). Pisteen voittanut joukkue saa syöttöoikeuden, ja jos vastaanottava joukkue voittaa pisteen, se saa syöttöoikeuden. Pisteen saatuaan pelaaja siirtää joukkueen ryhmityksen myötäpäivään.
Sisälentopallossa kullakin joukkueella on kentällä kerrallaan 6 pelaajaa. Viisi pelaajaa on määrätty tietyille paikoille, mutta yksi, ”libero”, hoitaa puolustus- ja hyökkäysaloitustehtäviä ilman, että hänen tarvitsee kiertää. Joukkueessa on oltava yhteensä 14 pelaajaa, jotta se voi osallistua virallisiin otteluihin.
Kentällä olevat pelaajat jaetaan kahteen riviin – kolme eteen ja kolme taakse – ennen jokaista syöttöä. Kun pallo syötetään, pelaajien on oltava niille osoitetuilla paikoilla. He voivat vaihtaa paikkaa syöttämisen jälkeen. Kun piste on saavutettu, jokainen pelaaja siirtyy yhden paikan oikealle.
Sisälentopalloa pelataan enintään parasta viidestä erästä tyylillä. Joukkue voittaa erän, kun se on saavuttanut 25 pistettä, tai jos tilanne on tasan, esimerkiksi 24-24, se tarvitsee kahden pisteen edun (27-25, 29-27 jne.). Jos joukkue pelaa neljä erää ja tilanne on tasan, pelataan viides erä 15 pisteeseen (tai kahden pisteen etumatka, jos tilanne on 14-14).
Eniten kysymyksiä herättävät pelin näkökohdat
Verkkokontakti. Jos pelaaja koskettaa verkkoa pallon ollessa vielä pelissä, vastajoukkue saa pisteen heti. Verkkokosketus on sallittu vain silloin, kun puolustava pelaaja on lähellä verkkoa ja hyökkäävän vastustajan voimakas hyökkäys saa verkon koskettamaan puolustajaa.
Syöttö. Pallo voidaan syöttää ylhäältä tai alhaalta, mutta vain lyöntiliikkeellä, heittoja ei sallita. Onnistunutta syöttöä ei toisteta, vaikka pallo siirtyisi vastustajan puolelle ja koskettaisi verkkoa syöttövuoron aikana.
Blokki. Estävät lyönnit ovat sallittuja, kunhan verkkoon ei kosketa. Kädet voivat olla ojennettuina vastustajan puolen yli blokkauksen aikana, mutta ne eivät saa estää hyökkäävän joukkueen toimintaa, kuten esimerkiksi blokkausta kolmannen lyönnin osalta.
Puolustava joukkue ei voi blokata vastajoukkueen syöttöä.
Kentän mitat
Normaalin kentän on oltava 18 metriä pitkä ja 9 metriä leveä, ja sen lisäksi kentän takana on oltava vähintään 3 metrin vapaa alue. Verkon korkeus on miehillä 2,43 metriä ja naisilla 2,24 metriä. Verkon korkeus on 1 metri ja leveys 9,5-10 metriä.
Rantalentopallon säännöt
Rantalentopallon säännöt eroavat hieman sisälentopallon säännöistä. Tärkein ero on se, että beach volleyta pelataan kaksi vastaan kaksi joukkueilla, jolloin kummallakin puolella kenttää on kaksi pelaajaa, joilla ei ole vaihtopelaajia.
Rantalentopalloa pelataan enintään parasta kolmesta erillä. Erä voitetaan saavuttamalla 21 pistettä kahden pisteen johdolla tai saavuttamalla suoraan 21 pistettä. Jos tilanne on 1-1, kolmas erä pelataan 15 pisteeseen kahden pisteen johtoasemalla, jos tilanne ottelussa on 14-14.
Joukkueiden on vaihdettava puolta kentällä – kahdessa ensimmäisessä erässä joka 7. pelatun pisteen jälkeen ja kolmannessa erässä joka 5. pelatun pisteen jälkeen.
Rantalentopallokenttä on hieman pienempi kuin sisäkenttä. Se on 16 metriä pitkä ja 8 metriä leveä, kun taas sisäkenttä on 18 metriä pitkä ja 9 metriä leveä. Kentän rajalinjojen on oltava 5 senttimetriä leveät. Jos pallo koskettaa linjaa lyönnin aikana, hyökkäävä joukkue saa pisteen.
Sisälentopallossa käytetään raskaampaa ja kovempaa palloa. Rannalla käytetään hieman isompaa, pehmeämpää ja kevyempää palloa.
Sisälentopallon pelaajilla on kentällä tietyt roolit, vuorottelusäännöt ja vyöhykkeet, joita heidän on noudatettava. Rantalentopallossa sen sijaan kaksi kentän puolta puolustavaa pelaajaa voivat liikkua ja kattaa koko kentän ilman, että heitä on rajoitettu tiettyihin asemiin.
F.A.Q.
Kuinka monta pelaajaa pelaa sisälentopalloa?
Kussakin joukkueessa on kentällä samanaikaisesti 6 pelaajaa.
Mitkä ovat sisälentopallokentän mitat?
Hallin kenttä on 18 metriä pitkä ja 9 metriä leveä. Rantalentopallossa se on 16×8 metriä.
Kuinka monta kosketusta lentopallossa sallitaan?
Kullakin hyökkäävällä joukkueella on kolme kosketusta palloon (pl. blokit).
Kuinka monta pistettä lentopallopelissä pelataan?
Sisälentopallossa se joukkue, joka saavuttaa ensin 25 pistettä tai saa kahden pisteen edun (esim. 26-24), voittaa erän. Viidennessä erässä joukkueet pelaavat enintään 15 pisteeseen. Rantalentopallossa pelataan enintään kaksi erää. Rantalentopallossa voidaan voittaa enintään kaksi erää, joista kahdessa ensimmäisessä pelataan 21 pisteeseen ja kolmannessa (tarvittaessa) 15 pisteeseen.